2 янв. 2013 г.

remisnisce

1/1/2013

tarikh ni marked 4 bulan pemergian arwah eip..lagi banyak aq pikir , semakin aq tak pecaya eip dah pegi jauh dari aq dan takkan mungkin kembali lagi..

4 bulan lepas , mase aq terima berita arwah eip dan dayah terlibat dalam kemalangan dan telah pergi selamanya jantung aq rase nak luruh,jatuh berkecai,all at the same time.aq selalu terima berita sedih,yela keje aq dealt with cerita kematian kecacatan org dan sebagainya..tp bila kene kat diri sendiri aq macam susah nak terima...

4 bulan lepas jugak aq bergegas ke hospital pekan,pahang untuk melihat jenazah sahabat aq....sepanjang perjalanan aq berdoa supaya berita yang aq terima tu x betul..biarla yg meninggal tu org lain..polis salah maklumat ke ape ke..tp bila dpat call dr Shaq(kawan arwah dayah) yang dah pun ade kat hospital tu dan dah pun cam jenazah tu betul arwah eip..hati aq makin sebak...pedal minyak aq tekan sekuatnye dgn harapan aq segera sampai ke sana...

sesampai je aq kat hospital pekan,aq terus mencari rumah mayat...aq nampak kakak sulung eip dan anak2 die dah pun ade kat sane...aq sempat peluk kak long(kakak eip) sekejap dan terus bertanya bilik mayat..sebaik sahaja aq bukak pintu bilik tu aq nampak abg2 arwah eip dan kakak ipar arwah (kak timi) dah ade kat dalam...arwah terbaring kat atas meja dengan muka ditutup sehelai kain pelikat...aq tutup mata pedih...aq mintak kebenaran staff nurse yg ade kat sana nak selak kain yg tutup muka arwah..dia bagi..

sebaik saje aq selak kain tu aq nampak muka arwah...kaku..sedihnye tuhan saje yg tau.macam x pecaye...baru malam td aq kuar ngan arwah g makan lepak2 kat gerai kak ida depan pine tree hotel tu.. tp jauh dalam hati aq syukur muka arwah masih elok tak remuk or calar...jenazah kemudian dimandikan ,kafan dan solatkan sebelum dibawak balik ke tanah merah kelantan..rumah mak ayah arwah...

sesampai kat kelantan,ayah arwah dan mommy dah tunggu kat pintu rumah..ramai lagi sedara mara arwah ade tp aq x kenal..aq tengok muka mommy...sedih...mana la die nak sangka anak die yg die baru jumpe seminggu lepas dibawak balik dgn van jenazah...bukan die je xde org bole trima..tanyela sape2 pun..

jenazah dibawa masuk dan diletakkan atas katil untuk semua ahli keluarga die tengok dan bg penghormatan terakhir sebelum disolat dan dikebumikan..aq cium dahi arwah...sejuk...muka jenazah kemudiannye ditutup dan dibawa ke tanah perkuburan tanah merah untuk disemadikan...itula kali terakhir aq tgk arwah dan sekarang dah 4 bulan mase berlalu...



ya allah kau tempatkan la sahabat ku di kalangan org yg beriman...engkau permudahkanlah perjalanannya di alam sana..

eip,
aq doakan ko tenang di sana...urusan kau dah selesai...aq sini meneruskan hidup menanti saat dan waktu giliran aq menyusul..sesungguhnya engkau sahabat dunia akhirat..aq berdoa kita dipertemukan di alam sana nanti...Insyallah...



Комментариев нет:

Отправить комментарий