9 янв. 2013 г.

Grand ward round yaw..

erm da kul 9 lebih aq bwat ape ni...
patutnye kena study untuk grand ward round...
grand ward round ni untuk sape yg xtau tu same je mcm doctor's round pagi2 tu tp sbb name die grand jadi dia up la sket..
biasenye x sume MO and SPECIALIST ade mase round biase tp mase grand ward round sume akan ade.. round yg biase sejam dua dah jadi 5-6 jam..longoh kaki den...
ni la masenye housemen kene screw kene soal mcm2 itu ini ...yela specialist2 ni nak tgk la byk mane yg ktrg dah tau mcamane nak manage pesakit2 ni..
so mase ni la sume soalan2 kuar..klau xtau jawab agak malu la sbb round ni medical students pun join so teramat  la malu klau medical student lg terrer kan...hahaha...

ok harap2 esok aq bole jawab la..klau x bole jawab pun senyum kerang busuk je la..

ala mcm x biasa...=P





cenggini la ward round lebih kurang...
k la dah kene study....

2 янв. 2013 г.


remisnisce

1/1/2013

tarikh ni marked 4 bulan pemergian arwah eip..lagi banyak aq pikir , semakin aq tak pecaya eip dah pegi jauh dari aq dan takkan mungkin kembali lagi..

4 bulan lepas , mase aq terima berita arwah eip dan dayah terlibat dalam kemalangan dan telah pergi selamanya jantung aq rase nak luruh,jatuh berkecai,all at the same time.aq selalu terima berita sedih,yela keje aq dealt with cerita kematian kecacatan org dan sebagainya..tp bila kene kat diri sendiri aq macam susah nak terima...

4 bulan lepas jugak aq bergegas ke hospital pekan,pahang untuk melihat jenazah sahabat aq....sepanjang perjalanan aq berdoa supaya berita yang aq terima tu x betul..biarla yg meninggal tu org lain..polis salah maklumat ke ape ke..tp bila dpat call dr Shaq(kawan arwah dayah) yang dah pun ade kat hospital tu dan dah pun cam jenazah tu betul arwah eip..hati aq makin sebak...pedal minyak aq tekan sekuatnye dgn harapan aq segera sampai ke sana...

sesampai je aq kat hospital pekan,aq terus mencari rumah mayat...aq nampak kakak sulung eip dan anak2 die dah pun ade kat sane...aq sempat peluk kak long(kakak eip) sekejap dan terus bertanya bilik mayat..sebaik sahaja aq bukak pintu bilik tu aq nampak abg2 arwah eip dan kakak ipar arwah (kak timi) dah ade kat dalam...arwah terbaring kat atas meja dengan muka ditutup sehelai kain pelikat...aq tutup mata pedih...aq mintak kebenaran staff nurse yg ade kat sana nak selak kain yg tutup muka arwah..dia bagi..

sebaik saje aq selak kain tu aq nampak muka arwah...kaku..sedihnye tuhan saje yg tau.macam x pecaye...baru malam td aq kuar ngan arwah g makan lepak2 kat gerai kak ida depan pine tree hotel tu.. tp jauh dalam hati aq syukur muka arwah masih elok tak remuk or calar...jenazah kemudian dimandikan ,kafan dan solatkan sebelum dibawak balik ke tanah merah kelantan..rumah mak ayah arwah...

sesampai kat kelantan,ayah arwah dan mommy dah tunggu kat pintu rumah..ramai lagi sedara mara arwah ade tp aq x kenal..aq tengok muka mommy...sedih...mana la die nak sangka anak die yg die baru jumpe seminggu lepas dibawak balik dgn van jenazah...bukan die je xde org bole trima..tanyela sape2 pun..

jenazah dibawa masuk dan diletakkan atas katil untuk semua ahli keluarga die tengok dan bg penghormatan terakhir sebelum disolat dan dikebumikan..aq cium dahi arwah...sejuk...muka jenazah kemudiannye ditutup dan dibawa ke tanah perkuburan tanah merah untuk disemadikan...itula kali terakhir aq tgk arwah dan sekarang dah 4 bulan mase berlalu...



ya allah kau tempatkan la sahabat ku di kalangan org yg beriman...engkau permudahkanlah perjalanannya di alam sana..

eip,
aq doakan ko tenang di sana...urusan kau dah selesai...aq sini meneruskan hidup menanti saat dan waktu giliran aq menyusul..sesungguhnya engkau sahabat dunia akhirat..aq berdoa kita dipertemukan di alam sana nanti...Insyallah...




The Truth…


I am a house officer , currently working in one of GH in Johore.
As a junior doctor,all u think about at all times is your work and work only…
Its seemed that your brain capacity has deescalate so that only work-related things are able to be processed and executed correctly.Its hard to describe by only words..its an experience only “us “ know.
Im not writing to say all these or to tell the whole world about my hard life.It connected to one incident recently that really gave a knock on my head…


I’ve been planning to write this since the very first day it happened.Like I said..i din have time.It keep running in my head but only now I get the chance to spit out what felt…

The date 1/9/2012 can never be erased..perhaps forever…
The date I lost a friend who is very dear to me..the one that I never thought of leaving me..at least  not this early…
Now everything seemed to make sense to me.
Balqis Amira Mat Hasan…
I got to know her since we were 13.Who knows a simple thing like that lead up to an unconditional companionship…
Its all started one night 13 years ago…
At about 12midnight.
Lapar…aq x dapat tido..biasanye lapa macamane pon still je bole tahan .bantai tido..
Pikir nak mkn ape,tgk locker ape pun xde..kuar dorm.duk dalam pun bukan bole tido..turun tingkat 2,stop kejap tgk aspura…senyap sunyi..malam sepi sume org dah tido..malam2 amik angin malam pun best…agak2 kenyang makan angin,cadang nak naik dorm balik.harap2 bole la tido..esok nak skolah lagi..kang x leh bgn lak..
Dalam perjalanan balik,aq nmpak kelibat sorang rakan setingkatan pon xtido mcm aq..
“Mo,ko x tido lg?” name die momo..
“blom ..aq nak masak megi …eh ko lak bwat ape?” balas momo ringkas..
Kami x rapat walau satu tingkatan,tak pernah cakap or kenal momo sebelum ni..
“ermm…aq xleh tido..lapa..” separuh segan tapi aq Nampak kat tangan momo ade megi pama sebungkus..
“owhhh…jomla teman aq amik air panas kat bawah..bole mkn sekali..” balas momo ..die mmg ramah..
Kitorang gerak turun tingkat satu..water dispenser kat bawah..aq berbual ringkas..tp ntah kenape xleh berenti bercakap..momo mmg peramah,sekejap je dah rase selesa dgn die..
Dalam perjalanan naik ke dorm momo,kitorang terserempak dgn eip…
Balqis amira ni name glemer die eip…tp mase ni kitorang x panggil die eip lagi..
“Eh aqis,ko pun xtido lg?” sapa kami hampir serentak…
Sebenarnye kitorang pon xrapat sgt dgn eip mase ni..
“aah nak g sidai baju kat belakang” mmg xtau takut budak ni,malam2 ni bole bantai cuci baju..ade hati pulak nak g sidai kat belakang hostel …ampaian depan dorm penuh katanye.
Aq ni mmg dasar penakut..xberani aq nak offer nak teman…
“eh qis meh la join kitorang mkn megi..kat dorm aq” ajak momo ..
Megi sebungkus je dalam hati aq,nak share 3 org cukup ke..hmm tapi dah tuan punya megi yang offer, aq nak kata ape pulak kan…
“oh bole je..nnti aq join korang..”balas eip sambil bergegas ke belakang hostel..ramah jgk..

Mungkin takdir tuhan,malam tu titik permulaan persahabatan kitorang sampai sekarang...hanye sebungkus megi pama..
Momo rapat dgn eida…aq rapat ngan syu..kitorang selalu lepak sekali dan mulai tu jugak kitorang berlima semakin rapat..














22 февр. 2012 г.

Tak pecaye..

terkejut tgk last post date..30/11/11..lamenye...the fact is i've been really busy catching up and adapting in peadiatric department.it feels so good that i actually completed peads..so grateful to the line of speacialists dr.zainah,dr.azizan,dr.ahmed,dr.zurina and all the MOs...starting new posting tomorrw,i hope to get one that i can carry on well...tak pecaye i actually done with paeds.=)waaaaaaaaaaa......

ok enough of work stories..

erm bgn awal hari ni..im off today...feel like eating roti canai...tp eip blom bgn...
ok i cant write when im hungry..to be continued k..

30 нояб. 2011 г.

Rabbit??



a theory made by us...maybe sebenarnye en.khairul ialah seekor arnab.. sebabnye.walaupon die mempunyai ciri2 seekor kucing, seperti misai,ekor yg panjang dan sebagainya,tp die tidak mengiau...mungkinkah en.khairul adalah seekor ARNAB or merasakan diriya seekor ARNAB?


a conversation somewhere before i starting working,i brought en.khairul to my aunt house.my cousins were so excited.

Abang Irfan:alg, sape tu?

Aq:tu oyo name die.

Abang Irfan:ape tu alg?

Aq:Arnab.*selambe*

Sejurus selepas tu dengar suara aunt aq menjerit ..."eyyyy...jgn ajar anak aunt bukan2...tu kucingggg!!!!,ok abang irfan tu kucing ye bukan arnab.

-peace out-

1 авг. 2011 г.

A night out with eip..

ok,hr ni aq ade benda sket nak cte...smlm aq ngan bf aq eip decide nak jln2...
mula2 tu ktrg beli beberpa brg keperluan aq ngan brg rumah sket...tp sebelum tu mase aq nak withdraw sisa baki duet dlm bank aq.
tetibe kad aq kene retained(sesuka hati je kan)..
aq xtau kenape drg nak retained,aq xde salah pin number ke ape..
so mood aq agak spoiled kat situ ,so untuk memulangkan semula mood aq,ktrg pon mkn dlu..
maklumla klau dah lapa,pastu duet xleh kuar,kad kene retained mmg la tension kan..so pas mkn mood aq ok sket..


pas mkn,ktrg beli belah sket brg keperluan ( la sgt)..pastu ktrg g dataran penggaram..eip nak men belon yg die br beli kat china mase trip die hr tu..
so aq pon mngambil gambar sket untuk menunjukkan kepada umum tentang kegembiraan kami mlm td..=)..
tgk eh jgn xtgk n pastikan anda jeles sekali k..=)



ade TRIPLETS...comel je,darjah 5 ,tiga2 active gile kejar belon yg eip tiup..
rase cam seronok je tgk drg...



salah seorg triplets tg terlompat2 kejar belon...x berkasut plak tu..


 drg sporting abes,tp amik gambar pon nak kene pegang tgn...



bile eip start main belon...hehe...


budak comel yg turut same memeriahkan dataran penggaram malam td..sgt obsess dgn bola merah die..




ha yg ni gambar tuan blog pulak..kene la ade jgk kan...=)



itu sahaja...selamat berpuasa sume..(Counting hours to go till buka puasa)...im going bazaar today..yayyy!!!!